Το γεγονός

Κάνοντας μια βόλτα στο ντουλάπι της κουζίνας μου σε αναζήτηση οδοντογλυφίδας έψαχνα ασυναίσθητα εκείνο το μαύρο κουτί με το Ελεφαντάκι, χωρίς φυσικά να βλέπω τα 3 (τρία) στρογγυλά πλαστικά κουτάκια θρονιασμένα “πρώτο τραπέζι πίστα” στην άκρη τού ραφιού. Μετά από κάμποσα δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα την κατάσταση, πήρα την ποθητή οδοντογλυφίδα και ασχολήθηκα συστηματικά με την κανονική της αποστολή, δηλαδή το σκάλισμα των δοντιών.  Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά η μικρή αυτή τελετουργία φέρνει συνειρμούς και βαθιές σκέψεις όπως ποιοι είμαστε και πού πάμε, τι συνέβη πριν από το BIG BANG και επιτέλους τι έγινε εκείνο το μαύρο κουτί με το ελεφαντάκι που είχε στοιχειώσει τα παιδικάτα μου.  Ένα γρήγορο σερφάρισμα στο δίκτυο ουδέν απέδωσε, ούτε καν μια φώτο.  Μυστήριο μέγα. ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΕΣ ELEPHANT;.  Καπάκι  σκέψη δεύτερη.  Θυμάται κανείς ένα παρόμοιο ΚΟΚΚΙΝΟ κουτάκι με χρυσό στέμμα και την επιγραφή Οδοντογλυφίδες REX;  Και αυτού η τύχη αγνοείται.  Ούτε στο δίκτυο ούτε πουθενά αλλού ούτε καν πίσω από τα βαζάκια με τα μυρωδικά στο πάνω-πάνω ντουλάπι.  Ωστόσο θυμάμαι (είμαι και παλιός), μια μικρή βιοτεχνία έξω από την Πάτρα, στο Ρίον ίσως, με την υπερήφανη κόκκινη επιγραφή.

Η επόμενη, και αναμενόμενη, κίνηση ήταν μια νέα βόλτα στο ντουλάπι της κουζίνας και διερεύνηση των πλαστικών κυλίνδρων μήπως και το ελεφαντάκι ή και το χρυσό στέμμα είχαν κρυφτεί κάπου εκεί. Πλήρης απογοήτευση.  Διαβάζω “Κόπανος και Κόπανος  Ε.Π.Ε.” εισαγωγή από Χόνγκ Κόνγκ.  Στο δίπλα κουτάκι: Red Dragon toothpicks made in P.R.C. Αυτά τα “Κινέζικα” σημαίνουν βέβαια Peoples Republic (of) China,και στη φτωχή μας γλώσσα “Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”.  Σόκ!  Δεν υπάρχουν ελληνικές οδοντογλυφίδες!!!!!!

Καμιά οδοντογλυφίδα θα φτιάξει κανείς;

Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά δεν είναι.  Μπορεί ακόμα το δείγμα να μην είναι καθόλου επιστημονικό.  Μπορεί να είναι τυχαίο.  Ωστόσο για μένα,  χωρίς πρόσβαση στα μυστικά αρχεία της Ελληνικής Στατιστικής ΑΡΧΗΣ, παρακαλώ, το συμπέρασμα είναι απλό και τελειωτικό. Δεν φτιάχνουμε ΟΥΤΕ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΕΣ.  Πρέπει να ψάξω το ζήτημα αν φτιάχνουμε τουλάχιστον καλαμάκια για σουβλάκια. Αν κάποιος έχει πληροφόρηση, ας κάνει τον κόπο να παρέμβει με σχόλιο.

Το συμπέρασμα

Στα σοβαρά τώρα, το ζήτημα της αποβιομηχάνισης είναι πολύ σοβαρό, θα έλεγα κρίσιμο, για τη μακροχρόνια  επιβίωση της  χώρας και μόνο τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται σποραδικά κάποιοι προβληματισμοί πνιγμένοι στον ορυμαγδό των ΜΜΕ για τα π.χ. κόκκινα δάνεια, ή για τα stress tests των τραπεζών.  Κατά τη γνώμη μου μόνο όποια κοινωνία φτιάχνει πράγματα μπορεί να δει μια πιο άσπρη μέρα και η ιστορία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την άποψη.  Το ζήτημα όμως θέλει λίγο ψάξιμο.  Αν το ενδιαφέρον σας εκδηλωθεί με σχόλιο, ή κριτικές θα επανέλθω.

Άρης Κατσούλης

 

Δείτε περισσότερα εδώ.

Αφήστε μια απάντηση