Λέσχη Κομοτηναίων στη Κομμοτηνή

Η σύντομη επίσκεψη μας στον καταπληκτικό τόπο της Θράκης περιλαμβάνει περιήγηση σε τρεις πόλεις: Σουφλί, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή.

Έβρος – Σουφλί

θέα από Σουφλί στον ΈβροΟ δρόμος προς το Σουφλί είναι σχεδόν παράλληλος προς τον ποταμό Έβρο.  Στα ανατολικά το μάτι πλανιέται στις όμορφες καλλιεργημένες πεδιάδες, μέχρι τις πυκνές συστάδες  δέντρων, στις όχθες του ποταμού. Εκεί είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σουφλί

Η επίσκεψη στο Σουφλί μπορεί να γίνει οδικώς ή με το τρένο. Αυτή η δεύτερη διαδρομή είναι πολύ πιο γραφική και μας οδηγεί στον πανέμορφο σιδηροδρομικό σταθμό του Σουφλίου, χτισμένο από το 1872, προκειμένου να καλύψει τις εμπορικές ανάγκες της ανερχόμενης τότε πόλης του μεταξιού.
Η περιπλάνησή μας μέσα στην πόλη θα μας επιτρέψει να δούμε λίγα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των θρακιώτικων σπιτιών, ενώ τα περισσότερα οικήματα είναι σύγχρονα. Εξαίρεση αποτελούν ελάχιστα  κουκλόσπιτα, οι οικοτεχνίες δηλαδή εκτροφής μεταξοσκωλήκων του 19ου αι., όπως το κουκλόσπιτο του Κοκαλεση, το οποίο αφού λειτούργησε από το 1850 ως το 1975 ως σηροτροφείο μετατράπηκε σε ξενώνα.

Το μουσείο του μεταξιού

Αυτό το μουσείο είναι μοναδικό. Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό ανακατασκευασμένο και σύγχρονο, ώστε να υποδεχτεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Όμορφες προθήκες μας ταξιδεύουν στο χρόνο, στην ιστορία της παραγωγής του μεταξιού αλλά και του εργατικού κινήματος.  Θα βρείτε την επίσημη ιστοσελίδα του εδώ.καφέ χαρέτσι ΣουφλίΈνα καφεδάκι στο κέντρο της πόλης, στο παραδοσιακό χαρέτσι και φύγαμε για Αλεξανδρούπολη.

Αλεξανδρούπολη

παραλία Αλεξανδρούπολη

φάρος ΑλεξανδρούποληΜια σύγχρονη πόλη με τον αέρα που της δίνει η θάλασσα. Νεανική φινέτσα. Όμορφα καφέ, μαγαζάκια που σε προκαλούν να γευτείς μεζέδες υπέροχοι πεζόδρομοι για βόλτες στις βιτρίνες.
Όμως το διαφορετικό της Αλεξανδρούπολης είναι η βόλτα στην παραλία. Βόλτα ωρών, όσο μας κάνει κέφι και παρέα με τους ομιλητικότατους γλάρους. Φυσικά θα δούμε το σήμα κατατεθέν της πόλης, τον φάρο της που στέκεται ψηλός και αγέρωχος από το 1850.

Σάπες

Είναι όμως ώρα για τη βαθιά βουτιά στην ιστορία, στον χρόνο και τον πολιτισμό. Αυτό το βάρος στην περιήγησή μας στη Θράκη θα μας το δώσει η στάση μας στις Σάπες. Σε αυτή τη μικρή αγροτική κωμόπολη συμπυκνώνεται η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας:  από τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι την κατάρρευση της πρώην σοβιετικής Ένωσης και την εγκατάσταση των ομογενών από τη Ρωσία. Πόσα επάλληλα στρώματα πολιτισμών και λαών έχει δεχτεί αυτή η γη!!!  Σταυροδρόμι λοιπόν συνάντησης και συνύπαρξης  όλων αυτών των ετερόκλητων στοιχείων είναι το εστιατόριο η μέλισσα ή του Χασάν όπως το λένε οι ντόπιοι.

Κομοτηνή

πλατεία Κομοτηνής πανοραμική

πλατεία Κομοτηνής

Λέσχη Κομοτηναίων στη ΚομμοτηνήΗ Κομοτηνή, η πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης, Γκιουλμουτζίνα, όπως λεγόταν στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχει μεταμορφωθεί την τελευταία δεκαετία σε σύγχρονη πόλη με μεγάλες πολυκατοικίες, χάνοντας κατά πολύ τον παραδοσιακό ανατολίτικο χαρακτήρα της. Παρόλα αυτά, στην Κομοτηνή, μπορούμε να δούμε ακόμη τα χαμηλά σπίτια με τον εξωτερικό μαντρότοιχο και τον εσωτερικό περίβολο, και τα παραδοσιακά αστικά σπίτια.Ο Μητροπολιτικός ναός στη ΚομοτηνήΦυσικά, δε θα παραλείψουμε την επίσκεψη μας στην πολύχρωμη Δημοτική αγορά, το πολύβουο παζάρι και παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους.

Εκκλησίες, παλιές και καινούργιες, και τζαμιά συμπληρώνουν το ιστορικό παζλ της Κομοτηνής.

Σιροπιαστά γλυκά στου Νεντιμ Κομοτηνή

Θα τελειώσουμε το σύντομο οδοιπορικό μας στη Θράκη απολαμβάνοντας μεζέδες  στο παντοπωλείο στο ρολόι,  σιροπιαστά στου Νεντιμ, και  πίνοντας καφεδάκι Κεκκερη.

Για το ταξίδι της επιστροφής και για κέρασμα στους φίλους μας θα εφοδιαστούμε με στραγάλια, αφράτα, σκληρά, πιπεράτα για όλα τα γούστα.

Η Θράκη μας υπόσχεται πολλές ακόμα φυσικές ομορφιές, και εμείς από τώρα οργανώνουμε την επόμενη απόδραση μας, την άνοιξη, στο Δέλτα του Έβρου και στους υπολοίπους βιότοπους της Θρακικής γης.

Δείτε επίσης άλλες εξωτερικές δραστηριότητες εδώ.

 

Μια απάντηση στο “Μικρό οδοιπορικό στη Θράκη (Σουφλί, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *