Ήπειρος - Γιοφύρι της Άρτας

Ήπειρος – ένα οδοιπορικό 10 ημερών

Με κέντρο την κωμόπολη της Φιλιππιάδας θα επιχειρήσουμε ένα σύντομο οδοιπορικό στην Ήπειρο 10 ημερών, με στόχο να γνωρίσουμε αυτό τον υπέροχο τόπο και ταυτόχρονα να απολαύσουμε τις διακοπές μας.Ήπειρος - Φιλιππιάδα - φράγμαΗ Φιλιππιάδα, η πόλη των πελαργών βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βασικούς οδικούς άξονες της Ηπείρου, την Ιόνια οδό και την παλιά εθνική οδό που συνδέει την Πρέβεζα με τα Ιωάννινα για αυτό και βολεύει να την χρησιμοποιήσουμε ως ορμητήριο, χωρίς η ίδια να παρέχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.  Παρόλα αυτά επειδή είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής θα μας εξυπηρετήσει για τα ψώνια μας ή για τη διεκπεραίωση μικρο εκκρεμοτήτων που κουβαλήσαμε μαζί μας στις διακοπές.

Ήπειρος – Φιλιππιάδα – Κανάλι Πρέβεζας

Η 1η ημέρα ως μέρα άφιξης στον προορισμό μας δεν περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, παρά μόνο ένα αναζωογονητικό μπάνιο στα νερά του Ιονίου πελάγους, στην περιοχή Κανάλι. Η παραλία είναι τεράστια, πολύβουη και κοσμική, δίπλα στα μπαρ, πιο ήσυχη σε άλλα σημεία της, παντού όμως πεντακάθαρη.Ήπειρος - παραλία ΠρέβεζαςΣτον γυρισμό από τη θάλασσα, σταματήσαμε στο μανάβικο της διασταύρωσης για Φιλιππιάδα, για να κάνουμε τις προμήθειες μας από ολόφρεσκα και πεντανόστιμα φρούτα και λαχανικά από τον παραγωγό. Η πρώτη μέρα μας μπορεί να τελειώσει με ένα πρόχειρο αλλά πολύ ποιοτικό και φτηνό φαγητό στο κέντρο της Φιλιππιάδας, σε ένα από τα ψητοπωλεία της πόλης, όπου θα απολαύσουμε σουβλάκια φτιαγμένα από εξαιρετικό ντόπιο κρέας.

Οι επόμενες μέρες των διακοπών μας συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Οι παλιές εθνικές οδοί Ιωαννίνων Πρέβεζας και Πρέβεζας Ηγουμενίτσας μας οδηγούν σε εξαιρετικά αξιοθέατα.

Ήπειρος – Αχέροντας

Η πρώτη μας στάση την 2η μέρα των διακοπών μας είναι στο νεκρομαντείο της Εφύρας. Στο σημείο τοποθετείται η Αχερουσία λίμνη, ελάχιστα υπολείμματα της οποίας είναι σήμερα ορατά. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εξαιρετικός με πλούσιο και κατατοπιστικότατο υλικό για την ιστορία και την γεωγραφία του τόπου.Ήπειρος - Ο Αχέροντας ποταμός με βάρκες στο ηλιοβασίλεμαΗ επόμενη στάση μας είναι οι εκβολές του Αχέροντα ποταμού στο Ιόνιο. Το κανάλι που δημιουργεί ο ποταμός δίνει φυσικό λιμάνι στις ψαρόβαρκες και δημιουργεί ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο. Η αμμουδερή παραλία των εκβολών του Αχέροντα δε μας τράβηξε την προσοχή. Και υπερβολικό κόσμο είχε και τα γύρω κτίσματα ήταν μια παραφωνία στο τοπίο.Ήπειρος - η αμμουδερή παραλία των εκβολών του Αχέροντα με ένα ιστιοπλοϊκό και λουόμενουςΉπειρος - παραλία στις εκβολές του ΑχέρονταΈτσι κατευθυνθήκαμε προς τον πολλά υποσχόμενο όρμο του Οδυσσέα, όπου απολαύσαμε το μπάνιο μας σ’αυτή την παρθένα ανοργάνωτη παραλία με τα τυρκουάζ χρώματα.

Ήπειρος - Όρμος του ΟδυσσέαΉπειρος - παραλία - Ο Όρμος του ΟδυσσέαΠριν από την παραλία του Οδυσσέα, δυο άλλοι κλειστοί, ήσυχοι και καταπράσινοι κόλποι μπορούν επίσης να σας φιλοξενήσουν. Η καντίνα στον μεσαίο κόλπο παρέχει υπέροχη δροσιά και θέα. Στην επιστροφή μας μπορούμε να περάσουμε από το κεφαλοχώρι του Θεσπρωτικού για ένα τσίπουρο με μεζέ στο καφενείο του Χριστόφορου στην είσοδο του χωριού.

Ήπειρος – Τζουμέρκα

Ήπειρος - Εγκαταλελειμένο Ιμαρέτ έξω από την ΆρταΗ 3η μέρα περιλαμβάνει μεγάλη περιήγηση στα Αθαμανικά όρη.  Η περιήγησή μας ξεκινάει από το Ιμαρέτ έξω από την Άρτα, ένα μνημείο σχεδόν εγκαταλειμμένο, για να συνεχίσουμε για το ιστορικό μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, στον ποταμό Άραχθο, το οποίο γκρεμίστηκε το 2015 λόγω βροχοπτώσεων.

Παρόλα αυτά παραμένει εξαιρετικό αξιοθέατο της περιοχής. Η περιήγησή μας θα συνεχίσει προς τα Πράμαντα, το κεφαλοχώρι της περιοχής. Η επίσκεψη στους καταρράκτες και το ομώνυμο χωριό θα ήταν καλό να γίνει μόνο αν έχετε την πληροφορία ότι υπάρχει αρκετό νερό, ειδάλλως η διαδρομή προς τα εκεί είναι εξαιρετική αλλά πολύ κουραστική.Ήπειρος - σπήλαιο της ανεμότρυπαςΜετά από μια στάση για λίγη δροσιά στο όμορφο σπήλαιο της ανεμότρυπας συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας προς τα περίφημα βλαχοχώρια των Καλαρρυτών και του Συρράκου. Η διαδρομή είναι υπέροχη, όπως και τα δυο χωριά είναι εξαιρετικής ομορφιάς, με τον διαφορετικό και εντελώς ξεχωριστό τύπο του το καθένα.

Στους Καλαρρύτες βρήκαμε το πρωτόλειο γραφικότατο μουσείο του χωριού και δροσιστήκαμε στην πλατεία, μετά από το περπάτημα στα κακοτράχαλα πέτρινα σοκάκια.Ήπειρος - Συρράκο Ήπειρος - θέα χωριού ΣυρράκοΣτο Συρράκο, ένα μακρύ πέτρινο μονοπάτι μας αποκαλύπτει σταδιακά την απίστευτη ομορφιά αυτού του χωριού και μας οδηγεί στην πλατεία όπου απολαύσαμε παρέες παρέες γερόντων κατά κύριο λόγο, που μιλούν τη βλάχικη γλώσσα τους.  Δοκιμάσαμε μια παραδοσιακή πίτα σε ένα από τα πάμπολλα μαγαζιά, και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής από την πλευρά των Ιωαννίνων αυτή τη φορά.

Μια στάση στα Γιάννενα για ένα μεζέ, εκεί κοντά στο κάστρο, μας έδωσε μια ανάσα για το τελευταίο μέρος της διαδρομής μέχρι τη Φιλιππιάδα.

Ήπειρος – Άρτα

Η 4η μέρα μας, λιγότερο κουραστική, περιλαμβάνει βόλτα στη πόλη της Άρτας με την μακραίωνη ιστορία. Δείγματα αυτής της ιστορίας μας δίνουν το κάστρο της πόλης, η γειτονιά της παλιάς πόλης, οι βυζαντινοί ναοί και φυσικά το γεφύρι πάνω στον Άραχθο ποταμό.Η σύγχρονη πόλη κινείται ανάμεσα στους εμπορικούς καλαίσθητους πεζόδρομους.Η μέρα κλείνει με μια εκδρομή στο μοναδικό ψαροχώρι της Κορωνισίας, μέσα στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού κόλπου. Η βόλτα στις νησίδες ξηράς, ανάμεσα στους καλαμιώνες, τις ψαρόβαρκες και τα διβάρια είναι μοναδικής ομορφιάς.  Μετά από ένα μπάνιο σε μια αμμουδερή, ίσως και λίγο βουρκώδη παραλία, απολαύσαμε ένα μεζεδάκι σε ένα από τα πολλά μαγαζιά του χωριού.

 

Ήπειρος – Σούλι

Η 5η μέρα περιλαμβάνει περιήγηση σε τόπους με μεγάλη ιστορική σημασία. Το μνημείο του Ζαλόγγου δεσπόζει στην περιοχή. Μετά από ένα ανηφορικό μονοπάτι το μεγαλόπρεπο μνημείο με την καταπληκτική θέα μας αποζημιώνει.

Απαραίτητη είναι και η βόλτα από τα χωριά του Σουλίου παρόλο που το τοπίο δεν μπορεί να μας παραπέμψει πια σε κανένα από τα ιστορικά δεδομένα μας στην περιοχή.

Θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς τις πηγές του Αχέροντα στο χωριό Γλυκή, όπου μπορούμε να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες, από το να πιούμε μια δροσερή μπύρα δίπλα στο ποτάμι μέχρι να κολυμπήσουμε σ’αυτό ή να περάσουμε από τη μια όχθη στην άλλη με τροχαλία.

Για το τελευταίο μέρος της σημερινής μας διαδρομής πρέπει να οπλιστούμε με μεγάλη υπομονή ώσπου να μπορέσουμε να παρκάρουμε και να επισκεφτούμε τη γραφική Πάργα και να πιούμε και να φάμε κάτι στο υπέροχο καφενείο του κάστρου.

Ήπειρος – Αρχαία Νικόπολη Πρέβεζα

Η 6η μέρα μας είναι πραγματικά μια αποκάλυψη. Η αρχαία πόλη της Νικόπολης είναι ένας εξαιρετικός αρχαιολογικός χώρος με πολύ καλές επεξηγηματικές πληροφορίες.

Συνδυάζεται, φυσικά, με το ομώνυμο μουσείο, το οποίο είναι μικρό, περιεκτικό και σύγχρονο.

Η πόλη της Πρέβεζας απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Νικόπολη και έχει να μας προσφέρει μοναδικής ομορφιάς περίπατο στην προκυμαία αλλά και στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης με τα πολυάριθμα και πολύβουα μαγαζάκια της. Δε θα ξεχάσουμε να γευτούμε τις περιβόητες καταπληκτικές γαρίδες του Αμβρακικού στην ταβέρνα του Αμβρόσιου.

Ήπειρος – Θεσπρωτικό

Ήπειρος - Νερόμυλος - Νεροτριβή Αγίου Γεωργίου

Την 7η μέρα κάναμε μια βόλτα στα μικρά αλλά όχι ασήμαντα αξιοθέατα που υπάρχουν σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από την έδρα μας την Φιλιππιάδα. Ξεκινήσαμε από βόρεια, στη νεροτριβή του Αη Γιώργη, η οποία δουλεύει ανελλιπώς για το πλύσιμο των ρούχων και την παρασκευή του αλευριού.

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο που μετέφερε το νερό του ποταμού Λούρου στη Νικόπολη μας εντυπωσίασε για την τεχνική του αρτιότητα.

Δροσιστήκαμε στην καταπληκτική λίμνη του Ζηρού. Εκεί, υπάρχει η δυνατότητα για παρόχθιο περπάτημα ή βόλτα με κανό ή απλά για ένα καφεδάκι στο αναψυκτήριο της λίμνης. Στη βόρεια πλευρά της υπάρχει η παιδόπολη της Φρειδερίκης, από την οποία ελάχιστα σπίτια διασώζονται και κάποια έχουν διατεθεί για νέες χρήσεις.

Ο δρόμος, στη συνέχεια, μας οδήγησε στον Κοκκινοπηλό, ένα τοπίο με κόκκινες χωμάτινες θίνες μοναδικό.

Η επίσκεψη στο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στο Καστρί του 11ου αιώνα μας έδωσε τη δυνατότητα ενός περπατήματος σε ένα κακοτράχαλο ανηφορικό μονοπάτι, ώσπου να βρεθούμε στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, όπου τώρα βρίσκεται ο μικρός ναός της Θεοτόκου, ο οποίος ανοίγει για προσκύνημα τον 15αύγουστο, οπότε γίνεται και το πανηγύρι.

Το κεφαλοχώρι του Θεσπρωτικού θέλει την δική του περιήγηση καθώς κουβαλάει οικιστική ιστορία αιώνων.

Εδώ θα βρούμε σπίτια παλιών αρχόντων, τα περισσότερα όμως είναι νεώτερα, δίπατα, στα οποία το ισόγειο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη και ο όροφος ήταν η κύρια κατοικία.  Δυστυχώς δεν έχει υιοθετηθεί κάποια ομοιομορφία στην ανακατασκευή ή τη συντήρηση αυτών των σπιτιών, οπότε είναι δυσδιάκριτη η αστική αρχιτεκτονική του ιδιαιτερότητα.

Φυσικά, σταματήσαμε στο όμορφο κτίριο του συνεταιρισμού γυναικών Θεσπρωτικού και κάναμε τις προμήθειές μας για τον χειμώνα σε μαρμελάδες γλυκά του κουταλιού και τραχανά.

Η βόλτα μας συνεχίστηκε με μια διαδρομή στα Θεσπρωτικά όρη ώσπου να συναντήσουμε τις πηγές του Αχέροντα στο χωριό Σιστρούνι και τις πύλες του Άδη στο χωριό Σερτζιανά. Μια αναζωογονητική βουτιά στο Ιόνιο στο τέλος της ημέρας, στη θέση Ελιά ήταν απαραίτητη.

Ήπειρος – Ιωάννινα

Τις τελευταίες μας μέρες θα τις αφιερώσουμε στη βορειότερη πλευρά της Ηπείρου.

Η 8η μέρα αφιερώνεται στα Ιωάννινα και στα πέριξ των Ιωαννίνων εξαιρετικά αξιοθέατα: σπήλαιο Περάματος, μουσείο βρελη, Δωδώνη. Στα ίδια τα Γιάννενα, το κάστρο μόνο του μας δίνει μια υπέροχη όψη της μακραίωνης ιστορίας της πόλης. Τζαμιά, εθνογραφικό Μουσείο της πόλης, βυζαντινό Μουσείο, στενά γραφικά σοκάκια, μαγαζάκια βγαλμένα από τα βάθη της ιστορίας στις παρυφές του κάστρου συνθέτουν τα κομμάτια μιας μακραίωνης πολυποίκιλης ιστορίας της πόλης.

Η επίσκεψη στο νησάκι είναι εκ των ουκ άνευ, μιας και συνδυάζει την επαφή με την Παμβώτιδα λίμνη, την περιήγηση στο καταπληκτικό ιδιωτικό μουσείο στο σπίτι του Αλή Πασά, τα κεράσματα στα μαγαζιά καθοδόν προς το μουσείο, τη βόλτα σ ένα γραφικότατο οικισμό και φυσικά το φαγητό σε ένα από τα πολλά ταβερνάκια με θέα τη λίμνη – τα βατραχοπόδαρα και τα χέλια είναι οι τοπικές σπεσιαλιτέ.

Ήπειρος – Ζαγοροχώρια

Για τις δύο τελευταίες ημέρες του οδοιπορικού μας κρατήσαμε τα Ζαγοροχώρια γι αυτό θα προτείναμε και τη μετακίνηση και τη διαμονή μας σε έναν από τους πολυάριθμους πανέμορφους και με ποιοτικότατη παροχή υπηρεσιών ξενώνες των χωριών του κεντρικού Ζαγορίου. Εμείς διαλέξαμε τη βίτσα ως ορμητήριο και είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το τριήμερο ολονύκτιο πανηγύρι του 15αυγουστου. Από εκεί κάναμε διαδρομές, πεζοπορικές ακολουθώντας την ορθότατη σήμανση των μονοπατιών, και οδικές.

Η πρώτη μέρα αφιερώθηκε στο κεντρικό Ζαγόρι. Το χωριό που ξεχωρίσαμε είναι το Καπέσοβο για την φυσική και οικιστική του ομορφιά.

Επισκεφτήκαμε το απολιθωμένο δάσος από την μεριά του Μονοδενδρίου και θαυμάσαμε τη χαράδρα του Βίκου.

Η τελευταία μέρα των διακοπών μας στην Ήπειρο είναι η πιο κουραστική αλλά αξίζει τον κόπο: κάναμε μια διαδρομή από το ανατολικό Ζαγόρι μέχρι το δυτικό. Ο δρόμος μέσα από τα χωριά Φλαμπουράρι, Βωβούσα, Δίστρατο και την πανέμορφη Κόνιτσα θα μας οδηγήσει στο δυτικό και πιο φημισμένο Ζαγόρι, στο μικρό και μεγάλο Πάπιγκο και στην Αρίστη, για να καταλήξουμε στη βάση μας, στη Βίτσα.

Ήπειρος – Επίλογος

Γεμάτοι υπέροχες εικόνες από το οδοιπορικό μας στην Ήπειρο μπορούμε πια να προγραμματίσουμε τις επόμενες διακοπές μας στην Ήπειρο πάλι. Εστιάζοντας όμως πια σε επιλεγμένα σημεία της, ανάλογα με τη διάθεση μας και την εποχή του χρόνου.

Απαραίτητη παρέα στο οδοιπορικό μας είναι τα λογοτεχνικά κείμενα του Ηπειρώτη Δημήτρη Χατζή και φυσικά τα κινηματογραφικά έργα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.  Επίσης, τα ακούσματα των ηπειρωτικών τραγουδιών μας βοηθούν να κατανοήσουμε την ιστορία αυτού του εξαιρετικού τόπου.

Βρείτε που να μείνετε στην Ήπειρο


Booking.com


Δείτε επίσης άλλες πολυήμερες εξορμήσεις.

Αφήστε μια απάντηση