Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας που ξεκινάει από τους Αμπελόκηπους, περνάει από Λυκαβηττό και φτάνει στο Κολωνάκι.

Αν κάποιος θέλει να συνδυάσει τη φύση με τα ψώνια στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει παρά να κάνει μια βόλτα στον Λυκαβηττό και μετά να κατηφορίσει προς το Κολωνάκι για τα ψώνια και τον καφέ, ή το μεζεδάκι.

Αμπελόκηποι

Χάρτης

ανηφορικός ασφαλτόδρομος προς Λυκαβηττό - Βόλτα στο Λυκαβηττό Κολωνάκι

Ο περίπατος αρχίζει από τους Αμπελόκηπους απ’όπου ένας ήσυχος ανηφορικός ασφαλτόδρομος ή πιο απότομα χωμάτινα μονοπάτια μας οδηγούν, σε 20 λεπτά το πολύ, στο θέατρο του Λυκαβηττού, που είναι και η πρώτη μας στάση.

Βόλτα στο Λυκαβηττό

δυο δεντρα και θέα από Λυκαβηττό - Βόλτα στο Λυκαβηττό Κολωνάκι

Ο Λυκαβηττός, των 277μ., είναι ένας από τους επτά λόφους της Αθήνας,  και καλύπτεται από πυκνά και υγιή πεύκα, ενώ στις βραχώδεις πλαγιές οι αθάνατοι και φραγκοσυκιές φτιάχνουν υπέροχες συνθέσεις.

αθάνατοι και φραγκοσυκιές - Βόλτα στο Λυκαβηττό Κολωνάκι

Στην ήσυχη αυτή βόλτα μας θα μας συντροφέψουν οι μελαγχολικοί στίχοι του Καρυωτάκη.θέατρο Λυκαβηττού - Βόλτα στο Λυκαβηττό ΚολωνάκιΤο θέατρο του Λυκαβηττού που έχει μακρά ιστορία σημαντικών μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρόκειται να ξανα-λειτουργήσει μετά τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

ανηφορικό μονοπάτι προς Λυκαβηττό - Βόλτα στο Λυκαβηττό ΚολωνάκιΆγιος Γεώργιος Λυκαβηττός - Βόλτα στο Λυκαβηττό Κολωνάκιανηφορικές σκάλες προς Λυκαβηττό - Βόλτα στο Λυκαβηττό Κολωνάκι

Ένα τελευταίο αρκετά ανηφορικό μονοπάτι θα μας οδηγήσει στο πιο δημοφιλές σημείο του Λυκαβηττού, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου,  χτισμένο από το 1870, πιθανόν πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού.

Από ‘κει έχουμε μια θέα της Αθήνας περιμετρική: το Καλλιμάρμαρο στάδιο με τον λόφο του Αρδηττού,την Ακρόπολη, τη  Βουλή, το πάρκο της σχολής Ευελπίδων, τα Τουρκοβούνια κλπ., αλλά μπορούμε να αφήσουμε το μάτι μας να περιπλανηθεί και πιο μακριά,  μέχρι τη θάλασσα του Σαρωνικού ή τα βουνά, τον τρελό όπως ονόμαζαν παραδοσιακά οι Αθηναίοι τον Υμηττό και την Πάρνηθα.

θέα από Λυκαβηττό προς - Βόλτα στο Λυκαβηττό Κολωνάκιθέα από Λυκαβηττό προς Πειραιά - Βόλτα στο Λυκαβηττό Κολωνάκι

Μπορούμε να ξαποστάσουμε απολαμβάνοντας τη θέα και δοκιμάζοντας τα περίφημα γλυκά του  ζαχαροπλαστείου εστιατορίου που στεγάζεται διπλά από το εκκλησάκι, και να συνεχίσουμε τη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας Λυκαβηττό Κολωνάκι.

Κατεβαίνοντας τον Λυκαβηττό

Για την κατάβαση έχουμε δύο επιλογές: να πάρουμε το τελεφερίκ και να φτάσουμε στους πρόποδες του λόφου ή να οδηγηθούμε από τα πέτρινα σκαλοπάτια στο βόρειο άκρο του Κολωνακίου, στη γειτονιά που ονομάστηκε Δεξαμενή, λόγω της συγκέντρωσης των υδάτων μέσω του Αδριάνειου υδραγωγείου, το οποίο μετέφερε το νερό από τους πρόποδες της Πάρνηθας στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός από τα υπολείμματα του υδραγωγείου στην πλατεία της Δεξαμενής αξίζει να προσέξουμε ένα, από τα πολλά κολωνάκια που ήταν στημένα  σε πολλά σημεία της Αθήνας, προκειμένου οι Αθηναίοι να κάνουν θυσίες ζώων σε καιρούς λειψυδρίας, ή επιδημιών. Το κολωνάκι αυτό, ύψους 2 μέτρων, έδωσε το όνομα σε όλη αυτήν την περιοχή, που σήμερα είναι η πιο αριστοκρατική του κέντρου της Αθήνας και της οποίας η αστική της ιστορία ξεκίνησε, όταν επιλέχτηκε η θέση των ανακτόρων στη θέση της σημερινής Βουλής.

Βόλτα στο Κολωνάκι

εστιατόριο ζαχαροπλαστείο δίπλα στο εκκλησάκι Λυκαβηττός - Βόλτα στο Λυκαβηττό ΚολωνάκιΕνώ λοιπόν το Κολωνάκι ήταν μια αγροτική περιοχή, εξ ου και η παλιά της ονομασία «τα Κατσικάδικα», από τα μέσα του 18 ου αιώνα άρχισαν να χτίζονται αρχοντικά λόγω της γειτνίασης με τα ανάκτορα. Ο πληθυσμός, όμως, πύκνωσε στην περιοχή, όταν εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του Λυκαβηττού οι οικογένειες των αναπήρων του Α΄ παγκόσμιου πολέμου και οι μικρασιάτες πρόσφυγες, σε γαίες που τους παραχωρήθηκαν από το κράτος. Την ποικιλία της κοινωνικής διαστρωμάτωσης της Αθήνας αποδίδει εξαιρετικά η κωμωδία Λαός και Κολωνάκι, με το ομώνυμο τραγούδι Λαός-και-Κολωνάκι του Μ. Χιώτη όπως και το Κολωνάκι, διαγωγή μηδέν.

Τι να κάνετε στο Κολωνάκι

Στην ίδια περιοχή σήμερα εντυπωσιάζουν τα κτίρια της Μονής Πετράκη, της Γενναδίου βιβλιοθήκης της αμερικανικής και αγγλικής σχολής, ενώ στα σύνορα Κολωνακίου και Νεαπόλεως αξίζει να κάνουμε μια στάση στον εξαιρετικό κήπο του γαλλικού ινστιτούτου.
Αν τη βόλτα μας την κάνουμε καλοκαιράκι, μην ξεχάσουμε να ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα του θερινού κινηματογράφου της Δεξαμενής, μήπως μετά την περιπλάνησή μας στους δρόμους και τα μαγαζιά του Κολωνακίου,  λήξουμε τον περίπατο μας με μια ταινία στον κήπο του κινηματογράφου και ένα μεζεδάκι στο παρακείμενο παραδοσιακό καφενείο, γνωστό από τον προηγούμενο αιώνα για τους διάσημους θαμώνες του, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Παλαμάς και άλλοι λογοτέχνες.

Το Κολωνάκι σήμερα

Όμως το Κολωνάκι τιμήθηκε και από νεώτερους λογοτέχνες καθώς, ο αστυνομικός λογοτέχνης Γ. Μαρής ξεκίνησε τη λογοτεχνική του πορεία με το Έγκλημα στο Κολωνάκι το οποίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.

Σήμερα, στους πολύβουους διάσημους δρόμους του, Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Τσακάλωφ, θα συναντήσουμε Αθηναίους, απλούς ανθρώπους, θαμώνες ή περαστικούς, που έρχονται να γευτούν τον κοσμοπολιτισμό του Κολωνακίου, αλλά και πολιτικούς και ανθρώπους του πνεύματος που θα περάσουν για ένα καφεδάκι συντηρώντας έτσι την αίγλη της γειτονιάς αυτής του κέντρου της Αθήνας.

Καλή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας Λυκαβηττό Κολωνάκι.

Δείτε επίσης άλλες Εξωτερικές Δραστηριότητες εδώ.

Αφήστε μια απάντηση